Zoeken
  • Bostuinonderhoud.nl

Bos tuin onderhoud

Bijgewerkt: 26 nov 2020

Structureel onderhoud en vakkundige zorg voor beplanting en lagen in een bos tuin zorgen voor een ecologisch systeem dat zichzelf prima in stand kan houden.


Ook kunt u bepaalde vogels, vlinders en diersoorten gericht aantrekken door een verscheidenheid aan planten, struiken en bomen in de tuin aan te laten brengen. 


Doe dat met mate, anders gaat het vaak ten koste van het woon- en leefgenot in uw huis en tuin. 


Door de bomen en planten in uw tuin planmatig en gericht te laten snoeien kunnen deze optimaal groeien en zullen ze het hele jaar door mooi blijven. Onze grootste zorg is dan ook om een natuurlijk evenwicht in stand te houden waarin het prettig wonen blijft voor alle bewoners van uw perceel. Dat geldt zowel voor de hier aanwezige flora en fauna, als voor u als mens, bewoner en eigenaar van deze prachtige biotoop. 


Kenmerken en onderhoud van de bostuin


 Door de bomen en planten in uw tuin planmatig en gericht te laten snoeien kunnen deze optimaal groeien en zullen ze het hele jaar door mooi blijven.


Een bostuin voldoet aan minstens drie van de volgende kenmerken:

- Beleving van rust en ruimte om het huis

- Gelegen op een buiten estate met een perceel van 1000 m2 of groter

- Beschikt over een variatie aan beplanting, boomsoort en bladvorm

- In een landelijke omgeving

- Grenzend aan een bos, of met uitstraling van een bos dat voortkomt vanuit natuurlijk ogende beplanting


- Er ontstaat een beheerste ecologische kringloop door de combinatie van aanwezige planten en de verscheidenheid aan bomen.


Dit is waar wij dagelijks voor mogen zorgen.wij onderhouden de tuin, snoeien de bomen en struiken, en dekken uw wellness faciliteiten af. Ook voor technisch beheer en schoonmaak bent u bij ons aan het juiste adres.
winterklaar maken van de bostuin


Onderhoud aan een tuin met veel bomen


Onze hoveniers en boomverzorgers onderhouden en beheren vaak weelderige bostuinen met een onwaarschijnlijke hoeveelheid kleurtinten die voortkomen vanuit de struiken, het bos en vele verschillende bloemensoorten. 


Vaak hebben de eigenaren van een buiten estate verschillende zitjes die hen in staat stellen om van de verschillende delen van hun natuurtuin te genieten. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van inheemse materialen en beplanting, al hoeft dat niet. 


Zo ontstaat er een kleine tuin in de grote tuin, bijvoorbeeld met uitzicht op de esdoorn ( acer ), de vijver of de witte bloemen. Maar er is nog veel meer mogelijk dan een dergelijke privé- of familie tuin. Door hoogteverschillen kun je veel extra privacy creëren en in een dergelijke tuin valt echt buiten te leven. 


En natuurlijk gaat alles met de tijd mee. Dus ook de aanwezige wellness faciliteiten in de tuin, zoals een hottub of uw jacuzzi, kunnen wij jaarlijks voor u onderhouden en beschermen tegen weer en wind. Het onderhoud van uw tuin is onze zorg, en dat kan inclusief alle elementen die zich daarin bevinden.


Achterstallig onderhoud aan uw tuin


Ook bij achterstallig onderhoud staan wij voor u klaar.


Elke tuin is anders, dus stellen wij een individueel snoeiplan voor uw tuin op. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat struiken gaan bloeden, zorgt voor ontwikkeling op de plaatsen waar u dat wilt en het draagt juist bij aan een mooie tuin door de seizoenen heen. Wij gaan hierbij doelgericht en systematisch te werk.


Als u ons de tuin wilt laten onderhouden


Door een planmatige aanpak van uw tuin zorgen wij ervoor dat de balans tussen mens en natuur in stand blijft. Dit houdt natuurlijk in dat alle aanwezige bomen en gewassen op tijd worden gesnoeid, en dat uw tuin efficiënt wordt beheerd. De bos tuin vereist specifieke vakkennis en inzicht in de natuurlijke opbouw van beplanting. Deze moet zich ook kunnen ontwikkelen, dus allereerst stellen wij hiervoor een snoeiplan op. 


Als eigenaar kunt u zelf bepalen of u ook aanvullende onderhoudswerkzaamheden in uw tuin aan ons wilt uitbesteden. Dit kan deel uitmaken van uw abonnementsvorm, of los daarvan. 


Ook in geval u zelf over geschikte en goed onderhouden gereedschappen beschikt, kunnen wij daar desgewenst gebruik van maken. 


Gepland onderhoud van uw bostuin verloopt altijd in goed onderling overleg. Alle benodigde werkzaamheden in uw tuin en aan het bos voeren wij op een zo kort mogelijke termijn door. Dat is inclusief het compact afvoeren van alle rommel en de restmaterialen.Bij een ecologisch beheer van uw tuin kiest u zelf in hoeverre u de natuur de vrije hand geeft. de gelaagdheid van een bostuin maakt ze karaktervol en beschermt flora en fauna.
Ecologisch beheer


Hoe maak je een bostuin onderhoudsvriendelijk


Door een goede aanplant en een snoeiplan dat juist rekening houdt met snelgroeiende en langzaam groeiende boomvormers zoals een eik, beuk of linde kan de onderhoudscyclus van uw bostuin worden beperkt. 


Door slim, zeker niet teveel onderhoud en een weloverwogen aanpak zal een mooie bostuin zich in slechts een paar jaar tijd tot een onderhoudsvriendelijke tuin kunnen ontwikkelen. 


Voor u als eigenaar is het belangrijk om te bepalen:

1.  welke ruige begroeiing u wil toestaan


2. Wat de gelaagdheid is die deze in de tuin wil creëren. 


3. Welke dieren en insecten u wilt aantrekken, en welke u juist wilt afstoten.Vlinders aantrekken in de tuin


Wilt u vlinders in uw tuin, weet dan bijvoorbeeld dat Nederlandse dagvlinders hun eitjes juist op brandnetels leggen.


Juist door de brandnetel worden de eitjes van de vlinders prima beschermd, omdat er weinig mensen en dieren zullen zijn die daar onvoorzichtig doorheen zullen stampen.


Dus juist door bepaalde delen niet te schoffelen krijgt omringende natuur de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. 


Insecten weren uit de tuin


Als mens bent u zelf meester over de aanplant. Dit kunt u in uw voordeel gebruiken, want ook de minder gewenste bewoners van uw tuin vallen namelijk op deze manier te weren.


Heeft u last van muggen of andere insecten, dan zullen we zoeken naar een manier om diens natuurlijke vijanden aan te trekken. Als beloning voor die doordachte inzet wordt u bijvoorbeeld getrakteerd op koolmeesjes en andere prachtige vogels in de tuin. We kunnen met u meedenken en zorgen voor een professionele aanplant.

Ecologische tuin ideeën


Uiteindelijk heeft alles in een ecologische aanpak van de tuin een doel. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het aantrekken van fauna, zoals vogels, en om het bereiken van het gewenste resultaat.

Struiken die in de winter juist bescherming bieden en hun structuur behouden zijn bijvoorbeeld de vlier, een braamstruik en bottelrozen.


Ze vormen dan weliswaar een houtachtige en stekelige begroeiing door het jaar heen, maar ook creëren ze een ideale situatie waardoor boomvormende struiken zich juist veel sneller kunnen ontwikkelen.


Zo ontstaat de door u gewenste gelaagdheid van de bostuin.


Snoeien van bomen en struiken


Het hoveniersvak bestaat uit verschillende disciplines, waarbij de boomverzorging en snoeiwerkzaamheden op uw buiten estate een belangrijk specialisme van ons is.


Het terugsnoeien van uw bomen en struiken, evenals het het opruimen en afvoeren van boomstronken is tenslotte ons dagelijks werk. 

Door regelmatig te snoeien, wat takken of zelfs bomen weg te halen valt er voldoende licht op de bodem. Dit is vooral belangrijk voor de halfschaduw planten en struiken in uw tuin. 

De kunst van het vakkundig snoeien van bomen en struiken in de bostuin is erin gelegen dat het resultaat bezoekers niet direct opvalt. Verder schaadt overdaad niet alleen het aanzien of privacy van de tuin, maar ook de hierin aanwezige natuurlijk kringloop en ontwikkeling. Het is zaak dit in stand te houden.

Wel is het kruinen en kappen van de bomen een ander verhaal, dat een goede voorbereiding vergt. Wij begeleiden u zowel bij de aanvraag als de uitvoering.strak snoeien van bomen en struiken, onderhoud van het grote gazon en regelmatig beheer
winterklaar maken van bostuin en park


41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Abonnement en beheer

Voor het beheer en onderhoud van de bos tuinen van onze klanten hebben wij een flexibel abonnement ontwikkeld. Dit houdt rekening met de diversiteit van alle verschillende tuinen. Ons stelt het in st

Vergunning voor het kappen van bomen

Ook wij hebben gewoon een vergunning nodig voor het kappen van de bomen in uw tuin. Deze kapvergunning is tevens vereist als wij een boom heel grondig moeten snoeien, bijvoorbeeld door een kruin te ve