- Jan-Pieter Matthijssen
Mooie vaste schaduwplanten
Bijgewerkt: 1 dec 2020
Kies voor mooie vaste schaduwplanten, die zullen het prima doen in een bostuin.
Dit maakt wel belangrijk dat ze op de juiste plaats worden geplant. De bostuin verandert immers het hele jaar door. Schaduwrijke plekken kunnen veranderen in een diepe schaduw en ook in de winter wil je genieten van wat wintergroene planten. En gelukkig zijn er ook genoeg bloeiende planten te vinden die groeien in de schaduw. Zij voelen zich daar als een vis in het water.
Bij het aanbrengen en handhaven letten wij vooral op een juiste variatie in plantensoorten. Er is vaak veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken, dus als u bloeiende planten met witte bloemen wilt, dan zorgen we daar toch gewoon voor.
Overzicht van planten die voor de bostuin geschikt zijn:
Aconitum - Monnikskap
Pulmonaria - Longkruid
Epidemium - Elfenbloem
Ajuga Reptans - kruipend Zenegroen
Dicentra - Gebroken hartje
Helleborus Orientalis - Kerstroos
Polystichum - Varen
Hosta - Hartlelie
Brunnera - Vergeet-me-nietje
Polygonatum - het Salomonszegel
Een goede reden om voor de inheemse soorten te kiezen is dat vooral deze plantensoorten nectar produceren. Ze trekken zowel bijen als vlinders aan en je kunt zelf kiezen welke soorten. Dit heeft voordelen.
Een (beheerst) insectvriendelijke tuin
Inheemse planten spelen een belangrijke rol bij een insect vriendelijke tuin, en je hoeft je geen zorgen over gespuis te maken. Ik zal uitleggen hoe dat werkt.
Je begint door aan je plantenkeuze waardplanten toe te voegen. Waardplanten zijn planten waarop een bepaalde vlinder haar eitjes legt en waarvan de rups eet. En alleen van deze plantensoort kan een bepaalde rups eten.
Zo trek je harde werkers aan die alleen leven in een tuin waarin ze gespecialiseerd zijn, en die de mens ongemoeid laten. En het mooie is dat je het kunt sturen. goede wetenschap, toch ?
Daarbij, als je plantensoorten selecteert aan de hand van hun bloeiperiode kan de tuin de bijen, vlinders en andere insecten tot aan hun winterrust van voedsel voorzien. Dan werken ze het hele jaar door.
Tegelijkertijd biedt dit de mogelijkheid om de vogels aan te trekken die je graag ziet. De bloemen en planten zorgen er dus voor dat je biomassa aantrekt: eerst de insecten en daarna hun natuurlijke vijanden. Zo blijft alles mooi in balans, want die vogels eten ook de insecten die je juist wil weren.
Via de vlinderstichting is een leuk boekje / brochure over vlinders en insecten beschikbaar, dat je gratis en zonder registratie kunt downloaden.

Tips om bodembedekkers te planten
Door voldoende bodembedekkers te planten zal de tuin nog onderhoudsvriendelijker worden. De natuurlijke situatie is een bodem die geheel is bedekt met planten. Dit soort aanplant hoeft niet ontzettend duur te zijn.
Maak bij de aanplant en het onderhoud zoveel mogelijk gebruik van organisch materiaal en humusrijke grond. In onze blogpost met onderhoudsvriendelijke tips leest u alles over composteren.
