Zoeken
  • Bostuinonderhoud.nl

Mooie vaste schaduwplanten

Bijgewerkt: 1 dec 2020


Kies voor mooie vaste schaduwplanten, die zullen het prima doen in een bostuin.


Dit maakt wel belangrijk dat ze op de juiste plaats worden geplant. De bostuin verandert immers het hele jaar door. Schaduwrijke plekken kunnen veranderen in een diepe schaduw en ook in de winter wil je genieten van wat wintergroene planten. En gelukkig zijn er ook genoeg bloeiende planten te vinden die groeien in de schaduw. Zij voelen zich daar als een vis in het water.


Bij het aanbrengen en handhaven letten wij vooral op een juiste variatie in plantensoorten. Er is vaak veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken, dus als u bloeiende planten met witte bloemen wilt, dan zorgen we daar toch gewoon voor.Overzicht van planten die voor de bostuin geschikt zijn:


Aconitum - Monnikskap

Pulmonaria - Longkruid

Epidemium - Elfenbloem

Ajuga Reptans - kruipend Zenegroen

Dicentra - Gebroken hartje

Helleborus Orientalis - Kerstroos

Polystichum - Varen

Hosta - Hartlelie

Brunnera - Vergeet-me-nietje

Polygonatum - het Salomonszegel


Een goede reden om voor de inheemse soorten te kiezen is dat vooral deze plantensoorten nectar produceren. Ze trekken zowel bijen als vlinders aan en je kunt zelf kiezen welke soorten. Dit heeft voordelen.


Een (beheerst) insectvriendelijke tuin


Inheemse planten spelen een belangrijke rol bij een insect vriendelijke tuin, en je hoeft je geen zorgen over gespuis te maken. Ik zal uitleggen hoe dat werkt.


Je begint door aan je plantenkeuze waardplanten toe te voegen. Waardplanten zijn planten waarop een bepaalde vlinder haar eitjes legt en waarvan de rups eet. En alleen van deze plantensoort kan een bepaalde rups eten.


Zo trek je harde werkers aan die alleen leven in een tuin waarin ze gespecialiseerd zijn, en die de mens ongemoeid laten. En het mooie is dat je het kunt sturen. goede wetenschap, toch ?


Daarbij, als je plantensoorten selecteert aan de hand van hun bloeiperiode kan de tuin de bijen, vlinders en andere insecten tot aan hun winterrust van voedsel voorzien. Dan werken ze het hele jaar door.


Tegelijkertijd biedt dit de mogelijkheid om de vogels aan te trekken die je graag ziet. De bloemen en planten zorgen er dus voor dat je biomassa aantrekt: eerst de insecten en daarna hun natuurlijke vijanden. Zo blijft alles mooi in balans, want die vogels eten ook de insecten die je juist wil weren.


Via de vlinderstichting is een leuk boekje / brochure over vlinders en insecten beschikbaar, dat je gratis en zonder registratie kunt downloaden.


Tips om bodembedekkers te planten


Door voldoende bodembedekkers te planten zal de tuin nog onderhoudsvriendelijker worden. De natuurlijke situatie is een bodem die geheel is bedekt met planten. Dit soort aanplant hoeft niet ontzettend duur te zijn.


Maak bij de aanplant en het onderhoud zoveel mogelijk gebruik van organisch materiaal en humusrijke grond. In onze blogpost met onderhoudsvriendelijke tips leest u alles over composteren.


27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Abonnement en beheer

Voor het beheer en onderhoud van de bos tuinen van onze klanten hebben wij een flexibel abonnement ontwikkeld. Dit houdt rekening met de diversiteit van alle verschillende tuinen. Ons stelt het in st

Vergunning voor het kappen van bomen

Ook wij hebben gewoon een vergunning nodig voor het kappen van de bomen in uw tuin. Deze kapvergunning is tevens vereist als wij een boom heel grondig moeten snoeien, bijvoorbeeld door een kruin te ve