Zoeken
 • Bostuinonderhoud.nl

Onderhoudsvriendelijke tips voor je bos tuin

Bijgewerkt: 1 dec 2020

Uit ervaring hebben we heel wat onderhoudsvriendelijke tips die direct bijdragen aan een probleemloos onderhoud van uw bos tuin. In samenwerking met eigenaren houden we veelal een ecosysteem in stand waardoor hun tuin zich op een juiste manier ontwikkelt.


Natuurlijk zijn wij niet dagelijks in uw tuin te vinden, dus adviseren we graag over het gebruik van de juiste materialen en gereedschappen die bijdragen aan een goed ecologisch beheer.


Zeker voor dergelijke tuinen geldt dat deze de ruimte en rust nodig heeft om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Een beheerste aanpak dus.

6 Waardevolle tips voor een onderhoudsvriendelijke bos tuin


1. Stop met schoffelen

2. Zorg voor voldoende variatie in struiken en plantensoorten

3. Laat de bodem zich door verschillende planten bedekken

4. Beheer de ecologische kringloop

5. Laat bomen en struiken vakkundig en regelmatig snoeien

6. Door humusrijk materiaal zoals compost houdt droge grond vocht en voedsel vast en zullen de planten zich beter ontwikkelen.


Een goede bodem is rijk aan bodemleven. Dit maakt het donker van kleur en rul van structuur. Teveel ingrijpen verhindert dat de bodem tot rust komt, en ondoordacht handelen maakt een hoop kapot.


Composteren draagt dus in belangrijke mate bij aan een gezonde en onderhoudsvriendelijke tuin. Wel zijn een paar dingen handig om te weten.Hoe je succesvol een composthoop kunt aanleggen


Een composthoop is minstens 1,5 meter hoog, 1,5 meter breed en 1,5 meter lang. Het mag op de naakte grond, maar kan ook op een bed van wilgentakken, hout of gaas worden aangelegd.


Omdat het moet inzakken kun je er eigenlijk pas mee beginnen als je genoeg materiaal hebt verzameld. Bij een bostuin is dat meestal geen enkel probleem.composthoop van garden4u
kant en klare composthoop


Als je het geld ervoor over hebt kun je deze kant en klaar kopen, zoals hierboven afgebeeld de compostbak van gardenspecials4u. Het is in ieder geval een goed idee om je composthoop te begrenzen. Doe je dat niet, dan zul je zien dat deze in de loop der tijd een ander leven gaat leiden.


Als budget optie zijn pallets natuurlijk prima geschikt. Door de ruimte tussen de planken kan de hoop in ieder geval luchten. Wil je het gezond houden, zoek dan pallets waarop een IPPC merkje staat; die zijn niet geïmpregneerd maar zijn door hitte behandeld.


Let er bij het kiezen van de plaats en aanleg van de composthoop wel op dat deze niet in de volle zon komt. Als deze te hard gaat broeien levert dit namelijk brandgevaar op.


Zorg er goed voor dat deze niet te nat komt te liggen, anders ontstaat er gebrek aan zuurstof in de composthoop. Als dat gebeurt neemt de temperatuur af en gaat het rotten. Dat levert niet alleen nare geurtjes en schimmel op, maar maakt het tevens ongeschikt om in de tuin te gebruiken.


Composteren kun je leren


Gelukkig is composteren heel eenvoudig te leren. De composthoop levert organisch bemestingsmateriaal op dat je voor de tuin kunt gebruiken. Composteren is een langzaam drogings- en verbrandingsproces dat je goed moet aanpakken.


De ideale temperatuur in de composthoop zelf is ongeveer 65 graden. Hoger levert brandgevaar op, en lager levert verrotting op. Stank, drek en viezigheid in een composthoop komen vanuit een rottingsproces en geven een situatie aan die je juist wil voorkomen. Voorkom dan ook dat je te nat of beschimmeld materiaal aan de hoop toevoegt.


Het helpt als je beseft dat alles wat je aan je composthoop toevoegt later wordt uitgespreid op delen van de tuin.


Waarom je voor een composthoop kiest:

1. De best mogelijke organische bodemverbeteraar voor je tuin

2. Natuurlijke voeding voor bodem en planten

3. Vermindering van je GFT afval


Composthoop vermindert het GFT Afval


Een composthoop biedt je de mogelijkheid om overtollig GFT afval flink te verminderen. Al dat volume aan losse bladeren en takken zakt immers in.


Om ervoor te zorgen dat dit proces en het inzakken van de composthoop sneller verloopt, kun je het beste droog materiaal toevoegen. Als je bij een hengelsportzaak wat wormen koopt en toevoegt verloopt het composteringsproces zelfs nog sneller.


Wat wel op een composthoop mag


1. Afval en bagger uit een tuinvijver

2. Fijngemaakt hout en takken ( 10 cm )

3. Gemengd tuinafval:

a. Bladeren

b. Coniferen, hulstblad en dennenaalden

c. Gemaaid gras

4. Stro ( ongeveer 3% van de hoop )

5. Tuinaarde, potgrond, turf en zand ( mengen met tuinafval )

6. Zaagsel ( Mengen met het tuinafval )


GFT afval uit huis, tuin en keuken dat NIET in de composthoop mag.


 • Beschimmelde en aangetaste bladeren van planten en bomen (v)

 • Citrusvruchten, snijbloemen en aardappelschillen (v)

 • Gekookte etensresten en brood (v)

 • Gestold vet (v)

 • Zakken van composteerbaar materiaal (v)

 • Botten en graten (o)

 • Houtskool (b)

 • Uitwerpselen van je huisdieren (s)

 • Sigarettenpeuken en as (b)

 • Wortelonkruiden zoals kweek of zevenblad (o)

 • Onkruid dat zaden loslaat (o)

 • Plantenpotten van geperst organisch materiaal (v)

 • Kleding, poetslappen, wol en vodden (v)

 • Papier en stof (b)Een handig ezelsbruggetje voor wat niet op de composthoop mag is BOSV ( “ Bosfee “ )


B = levert brandgevaar op

O = trekt ongewenste beesten aan of levert onkruid op

S = schimmels en verrotting

V = verhindert het composteringsproces


Vond u het artikel leuk of interessant ? Als u wilt kunt u onze facebook pagina volgen en sturen we binnenkort weer een andere tip.
34 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Abonnement en beheer

Voor het beheer en onderhoud van de bos tuinen van onze klanten hebben wij een flexibel abonnement ontwikkeld. Dit houdt rekening met de diversiteit van alle verschillende tuinen. Ons stelt het in st

Vergunning voor het kappen van bomen

Ook wij hebben gewoon een vergunning nodig voor het kappen van de bomen in uw tuin. Deze kapvergunning is tevens vereist als wij een boom heel grondig moeten snoeien, bijvoorbeeld door een kruin te ve